داوودکیانیان: جشنواره عرصه ای برای کنار هم قرار گرفتن تجربیات و خلاقیت

من با برگزاری کلی جشنواره ها در شرایط فعلی به شدت موافقم. فکر می کنم این جشنواره ها در شکوفایی و زنده نگه داشتن تئاتر کشور گامی بسیار موثر هستند. چرا که این جشنواره ها برای تولید تئاتر تلاش می کنند. نمایشنامه ها را به چاپ می رسانند و تولید ها را منجر به اجرا می کنند. اما جای تاسف است که در همه این جشنواره ها به جای آنکه نمایش ها بعد از انتخاب و اجراهای عمومی و مردمی انتخاب شوند و به جشنواره ها بیایند، ابتدا برای جشنواره ها تولید می شوند و بعضا در همان جشنواره ها هم تمام می شوند.
از این تئاترهای جشنواره ای همیشه تعداد کمی از شانس نمایش عمومی برخوردار می شوند. دیگر گام موثر جشنواره ها تسهیل روند استعداد یابی است. البته این استعداد ها بدون جشنواره هم راه خود را پیدا می کنند و خود را بروز می دهند، اما جشنواره فرصت بهتری برای آن ها پدید می آورد. البته استعداد جوان و نیروی پیشکسوت همیشه لازم و ملزوم یکدیگر و جدا کردن این دو از هم غیرمنطقی و غیر علمی است. بنابر موقعیت های اجتماعی، پیشکسوتان به دلیل انتظارات به جایی که دارند و برآورده نمی شود میدان را خالی می کنند و نیرو های جوان به دلیل انتظارات کمی که دارند میدان ها را فتح می کنند. ولی همیشه رشد یک مقوله به ویژگی و خاصی تئاتر، نیازمند هر دو قشر در کنار هم است تا با هم تجربیات و خلاقیت های خود را به عرصه نمایش بگذارند. در این صورت شکوفایی ما به مراتب بیشتر خواهد شد. زیرا نیرو های جوان بدون حضور پیشکسوتان که دارای تجربیات بیشتری هستند با یک بال پرواز می کنند و همین طور که پیشکسوتان بدون حضور نیرو های جوان گویا روی یک پا راه می روند. ما در این جشنواره ها و به خصوص جشنواره مهمی مانند تئاتر ماه به حضور هر دو نیروی جوان و پیشکسوت نیاز داریم. توجه به یک بخش و فراموشی بخشی دیگر در دراز مدت لطمه سنگینی به بدنه تئاتر خواهد زد. در شهرستان ها استعداد های ویژه، خلاق و پرتوانی وجود دارد که به دلیل عدم توجه و برنامه ریزی و البته مهم تر از همه کمبود بودجه در مظلومیت قرار می گیرند و اگر نگاه ساده ای به جشنواره ها و حرکت های تئاتری بیندازیم به راحتی متوجه خواهیم شد که تئاتر در ایران کاملا تهران محور است.
به همین دلیل هرچقدر جشنواره ها در شهرستان ها برگزار شود و پس از جشنواره هم برای آن ها شرایط نمایش عمومی فراهم شود می توان گفت که تئاتری در سطح کل کشور راه اندازی کرده ایم. اکنون حوزه هنری بعد از مرکز هنرهای نمایشی مهم ترین نهادی است که همیشه در زمینه نشر نمایش نامه، کتاب های نظری، اجرا و برگزاری جشنواره های تئاتر نقش اساسی داشته است .
یادداشت روز
وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است
برای برپایی کیفیتر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمیدهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانهای مرکزی بهصورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دورههای مختلف جشنواره بهطور فعالتری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاههای توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان میشود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.
بسیاری از از آثار راهیافته به چنین جشنوارههایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آنها به جشنوارههای مختلف راه یافتهاند، درحالی که میتوان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاستگذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنوارهها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار میکند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیقتر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.
تناسب آثار با ماموریتهای محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاکها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاستها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیباییشناسی ارزیابی و داوری میشوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و بهواسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استانها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.
کشف استعدادهای جوان و هدایت آنها مهمترین رسالت جشنوارههای هنری است. اگر برپایی این جشنوارهها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر بهمنزله یک کار نمایشی است، اما اگر بهصورت کیفیتر و دائمیتر باشد، میتوان استعدادهای زیادی را در تمام حوزههای مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.
تولیدات مراکز استان
- راه یابی 50 اثر تجسمی از قزوین به چهارمین جشنواره آثار و تولیدات
- حضور فعال هنرمندان رشته خوشنویسی حوزه هنری استان اصفهان در جشنواره تولیدات
- حضور دو نقاش مشهدی در جشنواره تولیدات استاني
- راهیابی آثار هنرمندان خوشنویس حوزه هنری خراسان رضوی به جشنواره تولیدات
- حضور 55 اثر از آثار هنرمندان حوزه هنری خراسان رضوی در بخش تجسمی جشنواره تولیدات
مصاحبه و گفتگو
- تولیدات دفاتر ادبیات پایداری منبع الهامی برای آفرینشهای هنری در رشتههای دیگر
- همّ و غمّ حوزههنری رونقبخشیدن به تولید است
- ادبیات پایداری، تاریخ پیش روی ما را تغذیه میکند
- آثار تولید شده در جشنواره تولیدات منطبق با سیاستهای حوزه هنری باشد
- ارزیابی و انتقاد از آثار باعث رشد و تولید بهتر آن خواهد شد