گزارشی از افتتاحیه چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی حوزه‌هنری:

آغاز گردهمایی جغرافیای هنر در چند قدمی میراث تاریخی آن

گردهمایی هنرمندان سراسر کشور به بهانه چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی حوزه‌هنری در چند قدمی میدان باشکوه امام اصفهان (نقش جهان) که چکیده‌ای از میراث تاریخی هنر کشور است، آغاز به کار کرد.

به گزارش کمیته تبلیغات و اطلاع‎رسانی چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراسم استانی حوزه هنری، مراسم افتتاحیه چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی حوزه‌هنری، عصر سه‌شنبه، 7 مهرماه در ساختمان سعدی حوزه‌هنری استان اصفهان که در چند قدمی میدان باشکوه امام اصفهان واقع شده و در فضای سرسبز و باصفای حیاط ساختمان که از معماری چشم‌نواز این شهر بهره‌مند است، برگزار شد.

براساس این گزارش، در این مراسم محسن مؤمنی‌شریف، رئیس حوزه‌هنری، محمد حمزه‌زاده، قائم‌مقام رئیس حوزه‌هنری، فاضل نظری، معاون هنری، مجید مصلی، مدیر کل امور استان‌ها و مجلس، علیرضا معینی‌بخش، معاون مالی حوزه‌هنری، مهدی جمالی‌نژاد، شهردار اصفهان، ناصر فیض، رئیس دفتر طنز و سایر مدیران و معاونان مراکز استان‎ها و هنرمندان شهرهای مختلف حضور داشتند.

این مراسم با قرائت قرآن کریم آغاز شد که تلاوت این آیات فضای زیبایی را در افتتاحیه چهارمین جشنواره آثار و تولیدات ایجاد کرده بود و در ادامه سرود جمهوری اسلامی ایران را گروه مارش نظامی به صورت زنده اجرا کرد.

مهدی سیدین‌نیا، دبیر چهارمین جشنواره آثار و تولیدات، ابتدای این مراسم پس از تشکر از همه مدیران و همکاران بیان کرد: من خوشحالم که اتفاق خوبی رخ داد و میزبان اولین جشنواره، اصفهان بود و حالا در چهارمین جشنواره نیز اصفهان میزبان شما عزیزان است.

وی در ادامه از آثار ارسال‌شده به جشنواره آماری ارائه کرد و گفت: این جشنواره میزبان 31 استان کشور است و با 7 کمیته موسیقی، ادبیات، هنرهای نمایشی، هنرهای تصویری، هنرهای تجسمی و ادبیات پایداری و محصولات فرهنگی و 5 کمیته پشتیبانی و دو کمیته افتتاحیه و اختتامیه کار خود را آغاز کرده است. 4973 اثر در این جشنواره بررسی شده که در کمیته ادبیات 232 اثر در قالب 9 بخش وجود داشت و 57 اثر به مرحله نهایی رسیدند؛ همچنین 101 اثر در بخش نمایش در 4 رشته که 27 اثر به مرحله نهایی رسیده، در بخش موسیقی 176 اثر به جشنواره ارسال شد که 60 اثر به مرحله نهایی راه یافتند، بخش تجسمی 25 رشته بودند که 3402 اثر در آن شرکت کردند و از بین آنها 1133 اثر در این بخش به مرحله نهایی راه یافتند. در بخش ادبیات پایداری 121 اثر آمدند و 64 اثر به مرحله نهایی رسیدند و به بخش محصولات فرهنگی 381 اثر راه یافتند که بخشی از آنها به مرحله نهایی راه پیدا کردند.

سیدین‌نیا سپس به برخی برنامه‌های جشنواره مانند مراسم شب شعر و داستان «خیمه بر هستی» در چهل‌ستون و مراسم «شب خاطره» با حضور فرماندهان لشکری و کشوری و اقلیت‌های مذهبی و عموم علاقه‌مندان در میدان امام (ره) اشاره کرد و ادامه داد: اختتامیه پنج‌شنبه در «تالار کوثر» برگزار می‌شود که امیدوارم پایان جشنواره شاد و خوب به اجرا درآید؛ همچنین اهدای جوایز به برترین‌ها از دیگر مراسم بخش اختتامیه است.

دبیر چهارمین جشنواره آثار و تولیدات در پایان با اشاره به آیه 62 سوره یونس گفت: این آیه می‌گوید دوستان خدا نه ترس از گذشته دارند و نه از آینده می‌هراسند. کسانی که به عرصه این جشنواره وارد شدند نیز به این آیه عمل خواهند کرد.

سخنران بعدی مراسم شهردار اصفهان بود. مهدی جمالی‌نژاد، نخست میلاد امام هادی (ع) را تبریک گفت؛ سپس افزود: شهر اصفهان، 11 مهرماه در حوزه صنایع‌دستی در جهان ثبت شد و دومین برند و نامی بود که برای کشور از طرف اصفهان به دست آمد.

وی افزود: شهر اصفهان ظرفیت‌ها و قابلیت‌های زیادی در حوزه گردشگری دارد و محل خوبی برای برگزاری جشنواره‌های مختلف است؛ چراکه هنرمندان بسیاری در این استان وجود دارند که آثاری از خود به جای گذاشتند و این می‌تواند درس بزرگی برای هنرمندان جوان باشد تا هنرمندان گذشته را سرلوحه خود قرار دهند. امیدوارم تولید آثار ادامه پیدا کند و آثار فاخری از شما بر جای بماند.

در ادامه مراسم، گروه موسیقی «نوای رحمت»، «دف‌ نوازی» به سرپرستی «مسعود مرادی» و خوانندگی «سید بهاء‌الدین حسینی» به اجرا پرداخت و با این اجرای موسیقی، مراسم افتتاحیه چهارمین جشنواره تولیدات، شور و حال دیگری پیدا کرد.

سپس رئیس حوزه‌هنری به سخنرانی پرداخت و نخست با اشاره به شعار جشنواره گفت: شعار جشنواره امسال «یک گام به پیش» است. همه باید سعی کنیم و بخواهیم فراتر از این شعار حرکت و کاری کنیم که آثار تولیدی به دست مخاطب برسد، نشر پیدا کند و به محصول تبدیل شود.

وی همچنین از زیبایی‌های هنری در اصفهان تجلیل کرد و افزود: در اصفهان هنرمندانی وجود داشتند که آثارشان جاودانه شده و راز و رمز اصفهان همین جاودانگی آثار هنرمندانش است. هر کس به اصفهان می‌آید، کار آنها را تحسین می‌کند.

مؤمنی با اشاره به شکل‌گیری چرخه تولید برای آثار هنرمندان در حوزه‌هنری گفت: چهارمین جشنواره آثار در کنار همه پیام‌های خود پیام دیگری دارد و اینکه چرخه تولید در حوزه‌هنری راه افتاده و من در کشور مرکزی سراغ ندارم که این همه آثار ارزشمند و مورد نیاز جامعه را یک‌جا تولید کند.

وی ضمن تأکید بر ضرورت جذب مخاطب برای آثار هنری ادامه داد: برای پیداکردن مخاطب باید زیرساخت‌ها درست شود. وقتی صحبت از حوزه‌هنری و کار هنری است، باید از شأن هنر دفاع شود؛ پس باید با توجه به مخاطبان زیرساخت‌ها را اصلاح کنیم. هنرمند حرفه‌ای یعنی کسی که از این راه ارتزاق می‌کند؛ پس باید نسبت به مخاطب توجه بیشتری کند و نباید نسبت به آن بی‌اعتنا باشد.

رئیس حوزه‌هنری در مورد مؤلفه‌های کار هنری توضیح داد: باید به چهار مؤلفه مهم مخاطب، هنرمند، محتوا و زبان (بیان و قالب هنری) در بخش هنری توجه ویژه‎ای داشت. کار هنری، کاری گروهی و تیمی است و اصلاً کار یک نفر نیست. باید به مخاطب و تقویت و تغییر ذائقه مخاطب دقت کنیم.

وی در پایان با اشاره اهمیت امر پژوهش در کار هنری تأکید کرد: اگر کارهای هنری مبتنی بر پژوهش باشد، ماندگاری آن بیشتر است. از کارهای پژوهشی باید بیش از اینها بهره‎مند شد. در مرکز، نگاه به پژوهش‌های راهبردی بیشتر است. تولید منابع و مراجع یکی از کارهای ماست و باید بهره‌مندی ما از بخش پژوهش بیشتر باشد.

یادآور می‌شود، چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراكز استانی حوزه‌هنری از 7 تا 9 مهرماه در شهر اصفهان در حال برگزاری است.





تعداد کل نظرات : 0 منتشر شده : 0 منتشر نشده : 0 غیر قابل انتشار : 0

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره