نقاشیان: تكرار آثار متقدمین، تأثیر شگرفی در خوش‌نویسی پدید نمی‌آورد


به گزارش کمیته تبلیغات و اطلاع‎رسانی چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی حوزه هنری، محمدسعید نقاشیان، داور كمیته هنرهای تجسمی چهارمین جشنواره آثار و تولیدات مراكز استانی حوزه هنری، گفت: در این دوره از جشنواره ارزیابی از آثار خوش‌نویسی ارسالی از مراكز استانی حوزه هنری را به عهده داشتم و باید بگویم كه مراكز استانی پیشرفت خوبی در زمینه به كار بردن فنون خوش‌نویسی در خلق آثار خود داشته‌اند.

وی ادامه داد: به جرئت می‌توانم بگویم كه برخی از آثار خوش‌نویسی بسیار پرقدرت و حتی هم‌ردیف با آثار خوش‌نویسی پیش‌كسوتان این فن اجرا شده بودند اما چیزی كه در اغلب این آثار مشهود نبود اینكه شاهد هیچ بدعت و نوآوری و كتابت عبارات جدید در آثار خوش‌نویسی نبودیم.

نقاشیان تصریح كرد: بیشتر آنچه كه ما مورد ارزیابی قرار دادیم تكرار مكررات دوستان خوش‌نویسی با الگو و سرمشق قرار دادن آثار پیش‌كسوتان هنر خوش‌نویسی بود و چیز تازه‌ و ابداعی را در آن‌ها مشاهده نكردیم؛ باید متذكر شوم كه آثار متقدمین عرصه خوش‌نویسی به‌غایت به مقوله زیبایی‌شناسی نائل شده‌اند و تكرار این آثار با همان ویژگی و خصوصیات نمی‌تواند تأثیر شگرفی در حوزه خوش‌نویسی داشته باشد.

این هنرمند خوش‌نویس افزود: حال كه شعار این دوره از جشنواره «یك گام به پیش» مقرر شده است باید حوزه هنری مركز، توجه ویژه‌ای به تحول در زمینه فعالیت هنرمندان خوش‌نویس در مراكز استانی داشته باشد و این امر محقق نخواهد شد مگر با نظارت بر فعالیت و تحت آموزش قرار دادن آن‌ها كه موجب پیشرفت روزافزون آن‌ها خواهد شد.

نقاشیان گفت: واقعیت این است كه به‌جز مواردی همچون برگزاری جشنواره آثار و تولیدات، در سایر ایام سال چندان وقعی به كار و تحولات فرهنگی و هنری جاری در مراكز استانی نمی‌گذاریم و بیشترین تمركز ما در پایتخت و صرف وقت و سرمایه برای هنرمندان تهرانی است؛ با برگزاری جشنواره فرصتی مغتنم به دست می‌دهد كه ضمن آسیب‌شناسی فعالیت‌های فرهنگی و هنری استان‌ها، به رفع كمبودها و نارسایی‌ها پرداخته و به شكل زیربنایی موجب تقویت بنیه فنی و هنری آن‌ها شویم.

وی تأكید كرد: سال‌های پیش از این من به اتفاق بسیاری از دوستان هنرمند، طی یك برنامه‌ریزی با برگزاری كارگاه‌هایی در مراكز استانی، علاوه بر آموزش و راهنمایی علاقه‌مندان به هنر خوش‌نویسی سعی در رفع انحرافات و هدایت هنرجویان به پرداختی درست در هنر خوشنویسی داشتیم كه البته مدتی است این روند بنا به دلایلی همچون نبود بودجه لازم برای هزینه‌كرد متوقف شده است كه همین‌جا از مسئولان امور استان‌ها درخواست می‌كنم توجه جدی به این موضوع نشان دهند.

نقاشیان در پایان گفت: نكته دیگری كه باید به آن اشاره كنم اینكه تنوعی در آثار خوش‌نویسی متقاضی شركت در این جشنواره شاهد نبودیم و بیشتر آثار در حوزه خط نستعلیق بود؛ در حالی كه این توقع می‌رفت كه در حوزه خط ثلث، نسخ و یا حتی معلی نیز آثار بیشتری را شاهد باشیم.

چهارمین جشنواره آثاروتولیدات مراکز استانی حوزه هنری 7تا9 مهرماه سال جاری دربخش‎های موسیقی، تجسمی، هنرهای تصویری، ادبیات پایداری، محصولات فرهنگی، ادبیات ونمایش به میزبانی حوزه هنری استان اصفهان با حضور حوزه‎های هنری سراسر کشور برگزار می‎شود.



قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره