جشنواره دو سالانه فرهنگ و هنر، شمایل حوزه هنری است
فکر برپایی جشنواره آثار و تولیدات مراکز استانی حوزه هنری، فکر مبارکی است که توش و توان هنرمندان و بضاعت کارکنان حوزه هنری را نشان می دهد. حوزه هنری خانه هنر انقلاب و چشم چراغ فرهنگ و اندیشه اسلامی است. تاکید رهبرفرزانه انقلاب بر پویایی و ماندگاری هنر انقلاب و حضور هنرمندان متعهد و خلق آثار فاخر و سابقه روشن حوزه هنری، رسالت دشواری را به دوش خادمان هنر قرار داده که بخش عمده ای از آن را می توان در استان ها ی حوزه هنری به عیان دید.
حوزه هنری آبادان، خانه فعال هنرمندان جوانی است که با بضاعت اندک مالی و امکاناتی، تلاش می کنند چراغ فرهنگ و هنر را روشن نگاه دارند و حضور جوانان و نوجوانان را تسهیل نمایند. واحد های فعال حوزه هنری آبادان، هنرهای تصویری، هنرهای تجسمی،هنرهای نمایشی، دفتر ادبیات و هنر پایداری و دفتر آفرینش های ادبی است. دفتر آفرینش های ادبی با کانون های فعال ادبی، عرصه و صحنه حضور نویسندگان و شاعران جوان و نوجوان است. این دفتر، نشست های حافظ خوانی، جلسات اندیشه های آشنا، کانون داستان و کانون شعر و کانون شعر و داستان نوجوان را برگزار می کند. واحد هنرهای تجسمی با برپایی کانون های نقاشی و طراحی و معماری و گرافیگ و کاریکاتور و خوشنویسی میزبان هنرمندان جوان آبادان است. واحد هنرهای نمایشی با برپایی کارگاه های بیان و بدن و بازیگری و برپایی نشست های متعدد نمایشنامه نویسی و همدلی گروه های نمایشی شهرستان آبادان، واحد فعالی است. واحد هنرهای تصویری نشست های فیلمنامه خوانی را برپا می کند و جلسات نمایش و نقد فیلم برگزار می کند. دفتر ادبیات و هنر پایداری که دفتر استانی آن در آبادان است در دور جدید فعالیت های خود با تشکیل نشست های تخصصی طرح های تازه ای را به اجرا گذاشته است.
این مختصر اشاره شد تا ضمن معرفی واحد های فعال حوزه هنری آبادان، آثار ارسال شده به جشنواره تولیدات آثار از حوزه هنری آبادان معرفی شود. در بخش هنرهای تصویری هشت فیلم کوتاه از تولیدات دفتر آبادان که ظی سال های 87 تا 90 تولید شده اند برای حضور در جشنواره ارسال شده است. فیلم لبخند شیرین به کارگردانی سید وحید طباطبائیان، ارتباط غریببه کارگردانی احمد رضا شجاعی، پلکان اثر مسعود رمضانی، یک روز آرام کاری از نادر آلبوعلی، از دور پیداست اثر جمال ظهیری، پایان سکوت به کارگردانی علی بحرانی، روز حسرت کاری از منصور گل گلی، و نوانخانه ای در هر خانه کاری از ایمان قائدی برای شرکت در جشنواره ارسال شده اند.
دفتر آفرینش های ادبی حوزه هنری آبادان نیزبا ارسال چهار اثر در دوسالانه حضور دارد. دو مجموعه صفحه سفید آبادان که به آثار و قلم های نویسندگان آبادان می پردازد و در سال 87 منتشر شده اند. دو مجموعه از آثار جشنواره پایتخت پنجره ها که به مناسبت شکست حصر آبادان و هفته دفاع مقدس در دو بخش شعر و داستان منتشر شده. کتاب شعر با نام اینجا آسمان آرام است و کتاب داستان با نام چشم های خسته اروند. پایتخت پنجره ها سومین دوره خود را پشت سر گذاشت. مجموعه شعری به نام معبد خورشید که اشعار آیینی شاعر آبادان، فرهنگ دشتی است نیز به جشنواره ارسال شده است.
در بخش هنرهای تجسمی، 70 قطعه عکس، 25 اثر گرافیک و 25اثرکاریکاتور برای انتخاب به استان فرستاده شده تا جهت حضور در دوسالانه ارسال شود. عکس های ارسال شده از مجموعه کارهای جشنواره پایتخت پنجره ها انتخاب شده است.
واحد هنرهای نمایشی حوزه هنری آبادان نیز با دو نمایش بوارده شمالی و سرخط خبرها هر دو نوشته و کارگردانی عبدالرضا سواعدی در دوسالانه حضور خواهد داشت.
امیدوارم به فضل و لطف حضرت حق و تلاش مجموعه دست اندرکاران جشنواره، برنامه ای در خور شان و نام حوزه هنری به چشم همگان بنشیند.
یادداشت روز
وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است
برای برپایی کیفیتر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمیدهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانهای مرکزی بهصورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دورههای مختلف جشنواره بهطور فعالتری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاههای توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان میشود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.
بسیاری از از آثار راهیافته به چنین جشنوارههایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آنها به جشنوارههای مختلف راه یافتهاند، درحالی که میتوان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاستگذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنوارهها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار میکند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیقتر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.
تناسب آثار با ماموریتهای محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاکها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاستها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیباییشناسی ارزیابی و داوری میشوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و بهواسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استانها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.
کشف استعدادهای جوان و هدایت آنها مهمترین رسالت جشنوارههای هنری است. اگر برپایی این جشنوارهها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر بهمنزله یک کار نمایشی است، اما اگر بهصورت کیفیتر و دائمیتر باشد، میتوان استعدادهای زیادی را در تمام حوزههای مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.
تولیدات مراکز استان
- راه یابی 50 اثر تجسمی از قزوین به چهارمین جشنواره آثار و تولیدات
- حضور فعال هنرمندان رشته خوشنویسی حوزه هنری استان اصفهان در جشنواره تولیدات
- حضور دو نقاش مشهدی در جشنواره تولیدات استاني
- راهیابی آثار هنرمندان خوشنویس حوزه هنری خراسان رضوی به جشنواره تولیدات
- حضور 55 اثر از آثار هنرمندان حوزه هنری خراسان رضوی در بخش تجسمی جشنواره تولیدات
مصاحبه و گفتگو
- تولیدات دفاتر ادبیات پایداری منبع الهامی برای آفرینشهای هنری در رشتههای دیگر
- همّ و غمّ حوزههنری رونقبخشیدن به تولید است
- ادبیات پایداری، تاریخ پیش روی ما را تغذیه میکند
- آثار تولید شده در جشنواره تولیدات منطبق با سیاستهای حوزه هنری باشد
- ارزیابی و انتقاد از آثار باعث رشد و تولید بهتر آن خواهد شد