نقد و بررسی آثار هنري به پيشرفت هنرمند كمك مي كند


یکی از برجسته ترین اساتید رشته نگارگری اصفهان استاد رضا بدرالسماء است که نقش ها و طرح هایش در دل شهر اصفهان جان می گیرد و چون زنده رود همیشه زاینده و الهام بخش است، رضا بدر السماء نگارگر اصفهاني در پنجم آذر ماه سال 1328 در شهر هنر دوست اصفهان به دنيا آمد . از همان سنين كودكي بذرهاي استعداد در نهاد او به بار نشست و او را به وادي پر رمز و راز نقاشي سوق داد . بدرالسماء كه ديگر شيفته ي اين هنر زيبا شده بود به نگارگري ايراني روي آورد . عشق و علاقه ي زياد او به دنياي نقاشي سبب شد پس از پايان تحصيلات متوسطه به صورت حرفه اي ومستمر در اين رشته به فعاليت بپردازد . اكنون قريب به پنجاه سال است كه اين هنرمند اصفهاني در عرصه نور و رنگ عاشقي مي كند و با چرخش سر انگشتان هنرمندش آثار بديع و چشم نوازي مي آفريند. آثار این استاد برگزیده در بسیاری از جشنواره های داخلی و خارجی است. او معتقد است:برگزاری این جشنواره بسیار خوب و امیدوار کننده است ، جشنواره ها به ویژه این جشنواره که در عرصه گسترده ای برگزار می شود بهتر است که هرسال و به صورت متوالی برگزار شود ومقطعی نباشد.
رضا بدرالسماء در مورد سومین جشنواره آثار و تولیدات مراکز استاني حوزه هاي هنری گفت : برگزاری این جشنواره بسیار خوب و امیدوار کننده است ، جشنواره ها به ویژه این جشنواره که در عرصه گسترده ای برگزار می شود بهتر است که هرسال و به صورت متوالی برگزار شود ومقطعی نباشد.
وي در ادامه افزود: یکی از مشکلاتی که هنرمندان ما به ویژه هنرمندان نگارگر با آن دست به گیربان هستند این است که در جشنواره ها تنها آثار آنان انتخاب ، داوری و برگزیده می شود و هیچ گونه نقد و بررسی روی آثار صورت نمی گیرد و اگر هم صورت بگیرد به هنرمند منتقل نمی شود تا هنرمند بتواند از این نظرات استفاده کند و نواقص کار خود را برطرف نماید و کار بی نقص تری را ارائه دهد .
بدر السماء با اشاره به چاپ نقد آثار هنري اظهارداشت: شاید چاپ آثار و نقد و بررسی های انجام شده بر روی آن به صورت مکتوب و انتقال مطالبی که پیرامون یک اثر به صورت نوشتاری ارائه می شود بتواند هنرمند را در راستایی قرار دهد که روز به روز به کمال نزدیک تر شود.
اين هنرمند برجسته اصفهاني با اشاره به هنر نگارگری در كشور ادامه داد: در هنر نگارگری به خصوص در دوران هرات و صفویه هنرمندان حرفی برای گفتن داشتند اما در عصر قاجار و پهلوی این هنر تخریب شد و ضربه های غیرقابل جبرانی به آن وارد شد ولی خوشبختانه پس از انقلاب اسلامی نگارگری مورد حمایت قرار گرفت و آثار برجسته ای در این هنر به وجود آمد .
وی در پایان خاطرنشان كرد: بهتر است این کارها و حمایت ها به گونه ای صورت گیرد که هنرمند بتواند هنر خود را ارتقاء بخشد. برای مثال من نزدیک 50 سال است که نگارگری می کنم و مسیری را نسبت به دیدگاهم انتخاب و ادامه داده ام اما اگر آثار من نقد و بررسی شود می توان دیدگاه های متفاوت را بدانم و چنانچه لازم باشد کارم را اصلاح و ارتقاء بخشم.
گفتني است، نگارگری تصاوير كتاب غزليات حافظ، نگارگری جلد کتاب شاهنامه فردوسی،نگارگری جلد کتاب مثنوی مولانا ، نگارگری جلد کتاب یوسف پیامبر علیه السلام،نگارگری جلد کتاب دیوان پروین اعتصامی ، نگارگری تصاوير كتاب غزليات حافظ، نگارگری تصاوير كتاب رباعيات خيام به پنج زبان، نگارگری تصاوير كتاب غزليات حافظ دو زبانه، نگارگری تصاوير كتاب غزليات عطار نیشابوری از جمله آثار منتشر شده اين هنرمند اصفهاني است.


قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره