کاریکاتور بیانی متمایز، در اختیار هنرمند




خانه ی کاریکاتور اصفهان، یکی از فعال ترین خانه های حوزه هنری استان اصفهان می باشد.هنرمندان استان اصفهان در سومين جشنواره توليدات استاني همچون دو دوره قبلي آثار زيادي را به دبيرخانه جشنواره ارسال كردند كه در بخش كاريكاتور 14 اثر از اين استان به مرحله نهايي جشنواره سوم راه يافته است. همين دلیل ما را بر آن داشت تا با پيام پور فلاح مدير خانه كاريكاتور حوزه هنري استان اصفهان به گفتگو بنشينيم. كه در ادامه آن را مي خوانيد:
نظرتان در مورد جشنواره تولیدات و تاثیر آن در پیشرفت هنر کاریکاتور چیست؟
جشنواره تولیدات در بین دیگر جشنواره هایی که در زمینه های هنری برگزار می گردد (که در چند سال اخیر رشد عجیبی داشته!) دارای تفاوتی است، و آن اینکه این جشنواره محلی برای ارائه ی مجموعه ای از فعالیت های هدفمند حوزه های کشور است، و این امر باعث می شود تا نوع رقابت در این جشنواره به گونه ای دیگر شکل بگیرد. در خصوص هنر کاریکاتور و تأثیر جشنواره تولیدات بر پیشرفت آن نیز باید عرض کنم که بدون شک چنین جشنواره ای در روند روبه رشد هنر کاریکاتور بی تأثیر نخواهد بود. از آنجایی که تولیدات دو سال یک مجموعه در کنار دیگر مجموعه ها با تنوع تکنیک و سوژه قرار می گیرد و متخصص به قضاوت آنها می پردازند، علاوه بر ایجاد حس رقابت سالم و پویا، موجب می شود تا در برنامه ریزی های آتی بر نقاط قوت تاکید بیشتر کنیم و برای رفع نقاط ضعف نیز تلاش کنیم.
در مورد هنر کاریکاتور و اهداف آن توضیح دهید؟
در مورد هنر کاریکاتور مختصرا عرض کنم که هنر کاریکاتور همچون دیگر هنرها بیانی ست در اختیار هنرمند تا تحلیل و زاویه دید خود را با مخاطب در میان بگذارد. هنر کاریکاتور ماهیتا هنری ست انتقادی و دارای بار عمیق معنایی و چون متکی به بیان است بیش از دیگر هنرهای تجسمی مخاطب محوراست و تلاش می کند تا پیام و نقد کاریکاتوریست و کارتونیست را به طور کامل و بدون تکلف به مخاطب انتقال دهد؛ دیگر ویژگی مهم کاریکاتور حضور طنز در کنار بیان منتقدانه می باشد که همین امر هم باعث اقبال بسیار زیاد مخاطبان نسبت به این رشته است. هنر کاریکاتور در هر کدام از سه بخش اصلی خود شامل: کاریکاتور ژورنالیستی و غیر ژورنالیستی و کاریکاتور چهره دارای اهداف مشخصی است. در کاریکاتور ژورنالیستی یا مطبوعاتی (ادیتوریال) کاریکاتوریست اغلب از منظر یک روزنامه نگار به پیرامون خویش می نگرد و دغدغه های مطبوعاتی و تحلیل و نقد موضوعات روز را هدف خود قرار می دهد، در بخش غیر ژورنالیستی یا نمایشگاهی هنرمند بیشتر به جنبه های هنری و مفاهیم ماندگار می پردازد، با علم به این که مخاطب آثارش عامه مردم نخواهند بود. کاریکاتور چهره نیز بخشی ست که از نظر اجرایی بسیار به طراحی وابسته است و بر خلاف نظر عامه مردم اکثر اوقات قصد تمسخر و استهزاء شخصی را ندارد و تلاش می کند تا روحیات و منش و عملکرد شخص خاصی را به گونه ای انتقادی بیان کند.
آثار هنرمندان این رشته بر چه اساسی برای جشنواره تولیدات انتخاب شده اند؟
خانه کاریکاتور حوزه هنری استان اصفهان، در طول سال چندین نمایشگاه از آثار تولیدی اعضاء خود برگزار می کند. این نمایشگاه ها در عین متفاوت بودن، دارای روندی هدفمند و برنامه ریزی شده هستند، و در هر دوره برترین آثار معرفی می شوند. موضوعات این نمایشگاه ها و تولیدات نیز براساس اولویت های ابلاغ شده حوزه هنری انتخاب می گردد.آثار ارائه شده در این رشته منتخبی ست از آثار برگزیده دو سال اخیر.



قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره