جشنواره تولیدات استانی محکی بر داشته‌های مشترک

یادداشت خسرو عباسی خودلان/ مدیر دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری البرز

به جشن نشستن محصول سه سال کار دسته‌جمعی خانواده‌ای که حالا دیگر به وسعت ایران شده، اتفاق بزرگی است. آیین شکرگزاری و پاسداشت فرصتی است که در اختیار ما قرار گرفته تا در راستای اهدافی والا کاری بکنیم در حد وسع و توانمان.

قرار دادن ماحصل این تلاش‌ها در معرض نقد آن هم با نگاهی دقیق ولی دلسوزانه، مهربان ولی عادلانه همچون کشاورزی است که دسترنج خویش را به محک وزش بی‌شائبه باد می‌گذارد تا آنچه محصول حقیقی است دیده بشود و آنچه کم‌مایه و سبک‌تر است به قصد بهره‌گیری در فعالیت های آینده جدا شود. در هر حال، هر دو بخش این محصول ارزشمند است. آنچه حقیقی و ناب و هنرمندانه است کارنامه و آبروی کار ماست و آنچه کم‌مایه‌تر و کم‌جان‌تر دستمایه قوت فعالیت‌های آینده ماست که می‌شود در فضایی دیگر به کارش بست.

کتاب به عنوان یکی از اصلی‌ترین محصولات حوزه هنری شاید یکی از بهترین محک‌هاست که با آن می‌شود اثربخشی و برکت فعالیت‌های چند بعدی این نهاد انقلابی را با آن سنجید. چه اینکه بسیاری از فعالیت‌ها و کارگاه‌ها در نهایت در قالب کتاب جاودانه شده‌اند و اثربخشی، جریان‌سازی و ماندگاری یا ضعف این محصول بخش عمده‌ای از این فعالیت‌ها را در معرض سنجش ارزش و قوت می گذارد. در واقع برگزیدگان این جشن گسترده ملی ولی خودمانی می‌توانند بازتاب دهنده بخشی از این همخوانی و هماهنگی و ارزش هنری باشند.

نگاه واقعی از درون به خود و محک زدن بر دارایی مشترک ویژگی بزرگ این جشنواره است که شاید در دیگر نهادها و خیلی از فعالیت‌های هنری نمونه و مانندی ندارد. حتما باید این‌گونه بود که به تعبیری بشود امید هنر انقلاب بود و البته ماند.





تعداد کل نظرات : 0 منتشر شده : 0 منتشر نشده : 0 غیر قابل انتشار : 0

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره