یادداشتی بر نمایش کودک «آهو» از استان مازندران


هادی مشهدی/نمایش ضامن آهو روز چهارشنبه در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد و در این میان استقبال مخاطبان نیز نشان از قوت کار و رویکرد صحیح آن نیز داشت.
نمایش آهو از واقعه تاریخی ضمانت آهو از جانب امام هشتم (ع)، اقتباس شده است. این نوع اقتباس از طرفی کمی دشوار تر از دیگر انواع آن به نظر برسد و از دیگر سو ساده تر؛ جزئیاتی که اقتباس کننده در اختیار دارد بسیار اندک است، دشوار می شود از این بابت که باید به طور قطع یک تم، ایده و جزئیاتی کاملا شفاف را طراحی کند و سادگی اش از این جهت است که فضای خلاقیت ورزی برای مولف بسیار زیادتر خواهد بود. آن چه مهم است این است که در خلق یک اثر نمایشی خاصه برای کودکان دشواری های ذکر شده دو چندان خواهند شد. نویسنده نمایش آهو این دشواری ها را مد نظر داشته است و سعی داشته آن ها را محقق کنند که می توان گفت به طور نسبی موفق شده است. طرح مسئله و مضمونی تاریخی با ویژگی هایی که ذکر شد در قالب نمایشی برای کودکان یه طور قطع جسارت می خواهد، چراکه کودک امروز با تم و داستان هایی از این دست آشنایی چندانی ندارد، دغدغه هایی هم با چنین مضامینی هایی ندارد، لذا باید برای اثر تولیدی ویژگی هایی منحصر به فرد و البته قوی تعریف کرد. نمایش آهو در بستری مناسب خواست ها و نیازهای کودکان را فراهم آورده است، کاراکترهایی مناسب خلقیات و روحیات کودکان خلق کرده، همچنین داستانی آشنا با خواست ها و نیازهای آن ها طراحی کرده است. جذابیت های بصری مثل صحنه، لباس و موسیقی این ویژگی ها را افزون کرده اند، از این بابت می توان پیش بینی کرد که نمایش مذکور بتواند بازتابی قابل باور برای کودکان از واقعه تاریخی مذکور داشته باشد. نقایصی را هم می توان در این اثر دید که اگر رفع شوند، این نمایش در ارتباط گیری خود موفق تر خواهد بود از جمله این که میزانسن ها کمی بی قاعده و مغشوش به نظر می رسند، بازی ها محتاج تجدید نظر هستند و ریتم در جاهایی از مسیر خود خارج می شود. افکت های موسیقایی گاها مناسب فضای نمایش برای کودکان نیستند چراکه باعث ترسیدن آن ها می شوند و حتی می توان بازتاب آن را در میان مخاطبان دید. طراحی ماسک ها گویی اشکال فنی دارند، چراکه در غالب لحظات نمایش، صدای بازیگران به راحتی به گوش نمی رسند و چندین مورد جزئی دیگر از این دست که البته همگی قابل رفع هستند. تولید این دست آثار هرچه بی نقص تر و کم نقص تر به انجام برسد می تواند نتیجه مطلوب تری داشته باشد. حوزه هنری در تولید این دست آثار تاکید دارد که نتیجه آن را می توانیم در تولیدات و جشنواره های اخیر ببینیم. امید است که این رویکرد بتواند در آینده به تولید آثاری با کیفیت و محتوای مطلوب تر بیانجامد.

 


قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره